
Het onderwerp voor de summer school 2025 is bekend: Fenicisch!
Mijn cursisten zijn bekend met de geschiedenis van het alfabet. Ongeveer 1800 v. Chr. bedachten in Egypte, geïnspireerd door het hiërogliefenschrift, sprekers van een Semitische taal een eenvoudig schrift van ca. 28 tekens, waarbij elk teken de beginklank uitdrukte van wat het teken uitbeelde. Zo kon men een huisje tekenen om daarmee <b> te schrijven, aangezien bayt- met een /b/ begint. In de eerste eeuwen van het alfabet bleven de tekens tekeningetjes met veel variatie in vorm en werd het schrift voor weinig anders gebruikt dan voor het markeren van bezit. De enige zin die tot nu toe gevonden is, is een inscriptie op een luizenkam: een vervloeking van de luis om de kam zijn werk goed te laten doen.
Pas rond het jaar 1000 heeft men - voor zover we weten - in de Fenicische stad Byblos het alfabet gestandaardiseerd. Het aantal tekens werd teruggebracht tot 22 en ze kregen een vaste vorm. Dit alfabet werd overgenomen door de andere bewoners van de Levant, om hun Kanaänitische en Aramese talen in te schrijven. Het werd breder ingezet, voor grafinscripties, koningsinscripties en alledaagse documenten. Ook werd het Fenicische schrift gemodificeerd door de Grieken, die de letters voor hun onbekende keelklanken gebruikten om klinkers te schrijven.
In de summer school gaan we enkele Fenicische inscripties lezen. Wie Hebreeuws kent, kan Fenicisch ook snel begrijpen. De verschillen met het Hebreeuws zijn echter ook razend interessant.
De summer school bestaat uit vijf lessen in juli en augustus (datums en tijden in overleg). Kennis van Hebreeuws of een andere Semitische taal is vereist.
Reactie plaatsen
Reacties