Babylonisch
In Mesopotamië, het land tussen de Eufraat en de Tigris, is in het vierde millennium voor Christus (waarschijnlijk) het oudste schrift ter wereld ontstaan: het spijkerschrift, geschreven op kleitabletten. Oorspronkelijk bedacht voor het Soemerisch, werd het gebruikt voor verschillende talen. De grootste spijkerschrifttaal is het Akkadisch (of Babylonisch), de taal van de Babyloniërs en Assyriërs. Miljoenen kleitabletten en inscripties zijn er gevonden. Deze taal is net als het Hebreeuws een Semitische taal.
De studie van Babylonische en Assyrische teksten is van groot belang voor de bijbelwetenschap. De koninkrijkjes Israël en Juda kregen te maken met de expansie van de grote Mesopotamische rijken. Uiteindelijk gingen de Judeeërs in "Babylonische ballingschap", een cruciaal moment voor de vorming van de joodse religie en het ontstaan van de Bijbel.
Daarnaast heeft de studie van de Mesopotamische geschiedenis en cultuur door middel van de spijkerschriftteksten, assyriologie, ook genoeg eigenwaarde zonder enkel een hulpmiddel te zijn om de Bijbel beter te begrijpen.
De summer school 2024 stond in het teken van Babylonisch. Een eerste echte cursus moet nog plaatsvinden. Heeft u interesse? Laat het mij weten!
Op deze cursus zijn het lesgeld en de algemene voorwaarden van toepassing.
Wilt u spijkerschrift lezen zonder de taal te hoeven leren? Dan is dit boek iets voor u.