Lezingen
Op de Jofel Joodse Cultuurdag heeft de docent lezingen gegeven over de volgende onderwerpen:
Het huis van Omri
De bijbelboeken 1 en 2 Koningen vertellen over de geschiedenis van Israël en Juda vanuit een theologisch perspectief, met prachtige verhalen over slechte koningen en vervolgde profeten. Door gebruik te maken van tekstkritiek en buitenbijbelse bronnen weten moderne historici een iets ander verhaal te vertellen, met enkele opvallende uitkomsten.
Het Hebreeuwse schrift
In deze proefles kijken we samen naar het Hebreeuwse alfabet en naar de later toegevoegde klinkertekens.
Het Aramees: taal en cultuur door de eeuwen heen
Het Aramees kent een lange geschiedenis. Van een lokale taal van kleine staten aan het begin van het eerste millennium v.Chr. werd het de belangrijkste administratieve taal van opeenvolgende wereldrijken. Vervolgens werd het de taal van religie: joden, christenen en mandeeërs schreven heilige geschriften en commentaren in het Aramees. Voor het jodendom gaat het om twee passages uit de Tenach, maar natuurlijk ook de targoemiem en het merendeel van de Talmoed. Natuurlijk ook het Pesach-liedje chad gadja. Aramees wordt door groepen christenen in het Midden-Oosten en hun diaspora nog steeds gesproken in een aantal variëteiten.
Jeruzalem belegerd: geschiedenis vanuit verschillend perspectief
Een deel van de Bijbelse geschiedenis is problematisch voor de historicus, omdat er geen andere geschreven bronnen voor bestaan. Eén getuige is geen getuige. Dat verandert wanneer het uitdijende Assyrische rijk met de koninkrijken Israël en Juda in contact komen.
Spijkerschrift en het Mesopotamische scheppingsverhaal Enoema Elisj
Spijkerschrift is een combinatie van een beeldschrift en een klankschrift. Sommige tekens duiden een compleet woord aan, andere een combinatie van klanken. Daarnaast kan één teken, afhankelijk van de context, verschillende woord- of klankwaarden hebben. Ook kan eenzelfde klankcombinatie door verschillende tekens worden geschreven. We kijken naar de eerste regels van Enoema Elisj ter illustratie hiervan.
Hebreeuws leren volgens de Leidse methode
Als je grammatica beetje bij beetje uitgelegd krijgt, is het risico groot dat je het overzicht kwijt raakt en het einde zoek lijkt. Bovendien duurt het op die manier heel lang voor je eindelijk aan het lezen van een echte tekst toebent. Door te beginnen bij het grote plaatje houd je dat in gedachten bij het leren van de onderdelen. Het Hebreeuws kent zeven werkwoordsstammen en ook zeven typen zwakke werkwoorden, laten we daarmee beginnen.